vijesti

Tetovirani ročnici primaju se u vojsku samo uz posebno dopuštenje psihijatra

Ministarstvo obrane pooštrilo je svoj stav o body artu. U principu, tetovaža nije izravno izgovor za dobivanje izuzeća od vojne službe. Prema uvjetima nacrta, imperativ je proći liječnički pregled, a zatim se pojavljuje zamka. Liječničko vijeće donosi odluku o podobnosti za službu.

Tetovirani ročnici primaju se u vojsku samo uz posebno dopuštenje psihijatra - fotografija 1

Ovo uključuje:

  • Neuropatolog;
  • Okulist;
  • Terapeut;
  • Kirurg;
  • ORL;
  • Psihijatar;
  • Stomatolog.

Svaki pojedinačno daje svoj zaključak i na temelju njih dodjeljuje kategoriju prikladnosti. Jedan od članova povjerenstva je psihijatar, on procjenjuje crteže na tijelu i odlučuje koliko su sigurni i jesu li svjetionik neke vrste mentalnog poremećaja. Na detaljan pregled ročnik se može poslati u neuropsihijatrijski dispanzer kako bi se konačno postavila dijagnoza. Tetovaže na koje se posvećuje posebna pozornost:

– ako ročnik ima tetovaže koje zauzimaju više od 70% tijela;

– ako su tetovaže prisutne na licu;

– Ako crteži sadrže rasistički, okultni ili opsceni sadržaj.

Tetovirani ročnici primaju se u vojsku samo uz posebno dopuštenje psihijatra - fotografija 3 Tetovirani ročnici primaju se u vojsku samo uz posebno dopuštenje psihijatra - fotografija 2

Oko 35% posto napusti ambulantu s evidencijom da su zdravi i da nemaju psihičkih poremećaja. Ako je prema zaključcima liječnika ročniku potrebno liječenje, on je registriran i prima odgodu. No takva dijagnoza može uvelike utjecati na buduće zaposlenje. Takvim ljudima je teško dobiti putovnicu, vozačku dozvolu. Pa zašto se ljudi s tetovažama odvode u vojsku samo uz dopuštenje psihijatra? Vojska je mjesto gdje je fizički i psihički stres mnogo veći nego u običnom životu. Stoga, kako bi se spriječio mentalni neuspjeh s nepovratnim ishodom, psihijatar mora pažljivo proučiti prirodu tetovaža. Budući da regrutna dob počinje s 18 godina, mala odstupanja ne predstavljaju opasnost, a pravilnim upravljanjem možete ih se riješiti, a nakon nekoliko godina ponovnog puštanja u rad bit ćete potpuno zdravi i ući ćete u vojsku . Ima onih koji na ovaj način pokušavaju izaći iz službe i dobiti veliku agresivnu tetovažu. Ne biste trebali to učiniti, jer na ovaj način možete samo zakomplicirati svoj život. Dijagnoza se postavlja ne samo gledajući vrstu tetovaže, već se provode i razgovori s ročnikom kako bi se procijenila njezina primjerenost. Mnogi crteži nisu ništa drugo do danak modi, a ne slika skrivenih informacija. U vojnom upisničkom uredu tetovaže se unose u osobni dosje kao posebne oznake, broje se i opisuju. Samo 1 slučaj od 100, to su očite abnormalnosti koje zahtijevaju liječenje. Ostatak – ne treba odlaganje i liječenje.

Pripremili: olabola (Olga Bondarenko)