vijesti

Privremena tetovaža nadzirat će zdravlje

Trenutno su usluge umjetnika tetovaža vrlo popularne. Mnogi mladi ljudi sanjaju da na svoje tijelo prikvače neku vrstu crteža koji bi imao duboko značenje. Međutim, malo njih shvaća da se tetovaže mogu koristiti za dijagnozu i liječenje..

Privremena tetovaža nadzirat će zdravlje - fotografija

Privremena tetovaža nadzirat će zdravlje – fotografija

Nedavno su izraelski znanstvenici uzbudili cijeli svijet idejom da će privremene tetovaže pratiti ljudsko zdravlje. Pretpostavlja se da će se ovo otkriće naći u mnogim drugim primjenama u području medicine..

Inovativni izum stručnjaka sastoji se od nekoliko međusobno povezanih elemenata. Jedna od njih je ugljična elektroda koja prima i prenosi električne impulse. Elektroda je spojena na polimerni premaz pomoću posebnog ljepljivog sloja. Kroz polimerni sloj impulsi iz tijela idu izravno na elektrodu.

Ovaj smjer vrlo obećava u medicini i znanosti. Uz pomoć izrađene privremene tetovaže moguće je registrirati signale koji dolaze iz mišićnih vlakana te na temelju dobivenih podataka procijeniti stupanj aktivnosti i rada mišićnog sustava čovjeka. To može biti korisno za praćenje i praćenje učinkovitosti terapije u pacijenata s neurodegenerativnim bolestima, od kojih je jedna Parkinsonova bolest. Osim toga, uz pomoć elektrode bit će moguće snimiti napetost malih mišića lica lica, na temelju registriranih rezultata sastaviti kartu emocija.

Znanstvenici su prethodno koristili tetovaže u medicini i znanosti. Prva je stvorena tetovaža termometra. To je istraživačima omogućilo ne samo mjerenje temperature, već i procjenu mentalnog stanja osobe..

Pripremili: Volynkina Anna Alexandrovna