vijesti

Pametne tetovaže mogu pratiti vaše zdravlje

Znanstvenici su izumili novu tintu za tetoviranje koja korisniku može dati procjenu zdravlja u stvarnom vremenu!

Pametne tetovaže mogu pratiti vaše zdravlje - fotografija 1

Istraživači s Harvard Medical School i MIT Media Lab razvili su jedinstveni, svestrani sustav za praćenje zdravlja bez napajanja. Ova “pametna” tinta za tetoviranje može mjeriti pacijentovu razinu šećera u krvi (što je važno, na primjer, za dijabetičare), dok druga osoba može mjeriti razinu dehidracije. Promijene li se parametri na koje je tinta osjetljiva, promijenit će se i boje tetovaže..

Pametne tetovaže mogu pratiti vaše zdravlje - fotografija 2

Prema novinama Harvard, tinta reagira na promjene u korisnikovoj intersticijskoj tekućini i može pružiti informacije u stvarnom vremenu o razinama glukoze u krvi i natrija. Na primjer, jedna vrsta tinte mijenja se iz zelene u smeđu kad poraste razina glukoze. Ostala zelena tinta postaje intenzivnija s povećanjem koncentracije natrija (što može ukazivati ​​na dehidraciju).

Pametne tetovaže mogu pratiti vaše zdravlje - fotografija 3

Znanstvenici napominju da još trebaju nastaviti s eksperimentima s tintom. Danas se tetovaže rade na svinjskoj koži. Rezultati se čine obećavajućima kada je u pitanju dugoročno praćenje kroničnih bolesti, još nije jasno hoće li se tinta s vremenom upiti ili će jednostavno nestati..

Za ljude koji bi htjeli koristiti takvo praćenje, ali nisu ljubitelji tetovaža, znanstvenici također razvijaju “nevidljivu” tintu koja se može vidjeti samo pod svjetlom sa pametnog telefona..

Pripremila: ARAME (Gavrilova Irina Andreevna)