Татуировка

Татуировка в древни времена. Изкуство на татуировки.

Татуирането е нанасяне на незаличими рисунки върху тялото чрез въвеждане на различни багрила под повърхността на кожата. Традиционните инструменти за татуиране са метални, дървени или костни игли. Съвременните татуисти използват специални електрически машини.

Думата „татуировка“ се появява през 17-18 век и идва от таитянската дума „tatau“ – „рана, знак“. Изкуството на татуирането обаче е много по -старо от думата за неговото обозначение – вече примитивните хора украсяват телата си с рисунки. Един от най -ранните собственици на татуировката е мъж от бронзовата епоха, кръстен от археолозите Ози.

Татуировка в древни времена примери на снимката

Татуировка в древни времена примери на снимката

Идеята да рисувате върху тялото си се корени в дълбините на времето и никога няма да разберем къде и кога е измислена татуировката. Най -вероятно древният човек е бил вдъхновен от причудливите шарки, получени от естествени белези, порязвания, потоци кръв, които се втвърдяват върху човешката кожа като своеобразен орнамент. Тази хипотеза се потвърждава от факта, че татуирането е широко разпространено по целия свят..

Татуировки в древни времена – всичко, което може да бъде интересно

Светлокожите племена са правили татуировки, наподобяващи съвременните, тоест са използвали багрила, за да нанесат модела. Мургавите хора практикуваха метода на белези: боите, които бяха невидими върху тъмната кожа, замениха шарки от леки белези..

Първоначално нашите предци просто са се боядисвали с естествени багрила, но такива рисунки не са били трайни. Методът на втриване на боята в увредена кожа се оказа много по -ефективен – порязванията заздравяха, а рисунката остана.

В древни времена татуировките не само са украсявали тялото на техния собственик, но са говорили и за неговия социален статус, както и за клановата и племенната принадлежност. Подобна функция обаче остава с татуировката през цялата история на нейното съществуване. И така, използването на татуировка като „паспорт“ е оцеляло и до днес: в престъпната среда татуировките служат като вид лична карта, чрез която знаещите хора могат да определят криминална специализация, статия, срок, място на излежаване на присъда и други характеристики на състоянието.

Какво е по -важно за първобитния човек: да украси тялото си с елегантен цветен модел или да посочи социалния му статус и племенната принадлежност? Без преувеличение можем да кажем, че това е неразрешим въпрос от категорията: кое се появи първо – пиле или яйце? Така че едва ли някога ще получим отговор на него. И има ли смисъл? Във всеки случай в по -нататъшната история на човечеството татуировката изпълнява и двете функции. В зависимост от епохата и конкретните хора, тя служи като украшение, е показател за социалния статус на човек и дори се използва за маркиране на роби и престъпници..

През V хилядолетие пр.н.е. NS. в Месопотамия жените прилагаха така наречените вечни картини върху телата си. Кожата беше изпарена, втрита, покрита с къна, пепел или естествени багрила. След това рисунката беше надраскана през масата на багрилото с остър предмет върху кожата. Останалата част от боята се отмива с вода и мястото за татуиране се измива с антисептичен разтвор.

Примери за татуировка в древни времена на снимка 9Примери за татуировка в древни времена на снимка 9Примери за татуировка в древни времена на снимка 8Примери за татуировка в древни времена на снимка 8Примери за татуировка в древни времена на снимка 7Примери за татуировка в древни времена на снимка 7Примери за татуировка в древни времена на снимка 6Примери за татуировка в древни времена на снимка 6Примери за татуировка в древни времена на снимка 5Примери за татуировка в древни времена на снимка 5Примери за татуировка в древни времена на снимка 4Примери за татуировка в древни времена на снимка 4Примери за татуировка в древни времена на снимка 3Примери за татуировка в древни времена на снимка 3Примери за татуировка в древни времена на снимка 2Примери за татуировка в древни времена на снимка 2Примери за татуировка в древни времена на снимка 1Примери за татуировка в древни времена на снимка 1Lewin_MKaang04_07.jpgLewin_MKaang04_07.jpgТатуировки в древни времена 9Татуировки в древни времена 9Татуировка в древни времена примери на снимкатаТатуировка в древни времена примери на снимкатаТатуировки в древни времена 7Татуировки в древни времена 7Татуировки в древността 6Татуировки в древността 6Татуировки в древността 5Татуировки в древността 5Татуировки в древността 4Татуировки в древността 4Татуировки в древни времена 3Татуировки в древни времена 3Татуировки в древни времена 2Татуировки в древни времена 2Татуировки в древността 1Татуировки в древността 1

В египетските погребения, датиращи от 4 -то хилядолетие пр.н.е. д., намерете мумии, чиито тела са украсени с татуировки, които по разнообразие и елегантност на изпълнение могат смело да се конкурират със съвременните. Например, на ръцете и бедрата на жрицата на бог Кет Амуна, която е живяла около 2160-1994 г. пр.н.е. Пр.н.е., успоредни линии са татуирани, а под пъпа – концентрични кръгове.

Египтяните вярвали, че класовата йерархия, която съществува в този свят, е запазена в отвъдното, така че татуировките са създадени, за да кажат на боговете кой е кой от мъртвите. Може би поради тази причина върху капаците на саркофазите са поставени копия на татуировки..

През III хилядолетие пр.н.е. NS. в ерата на Акадското царство жените с помощта на татуировки се опитват да се предпазят от злото око, а мъжете – да подчертаят достойнството на воин, съпруг, печелещ, изобразяващи сцени на хвърляне на копие, стрелба с лък, убиване враг или животни от дясната им ръка.

Татуировките винаги са били широко разпространени сред дивите племена на Евразия, както и сред индианците от Северна и Южна Америка и жителите на Океания. И така, племената майори в Нова Зеландия покриха цялото си лице с татуировка. Този вид татуировка се нарича “Moko Mask”. Рисунката им беше толкова индивидуална, че аборигените копираха маската си върху търговците, когато продаваха земя на европейците. Моделът Moko Mask свидетелства за доблестта и заслугите на собственика си. Ако лицето на падналия воин беше Маската на Моко, главата му задължително беше отрязана и пазена като реликва на племето, което се смяташе за много почтено. Телата на други воини бяха оставени да бъдат изядени от диви животни.

Жени от индийски племена в североизточната част на Америка дори покриват езиците си с татуировки. На атола Нукуру е имало брутален обичай: деца, родени от нетатуирана жена, са били убити.

В Алтайските планини са открити погребения от 4 -ти век пр.н.е. д., в която са почивали „водачът“, „воинът“ и „принцесата“. Всяко тяло беше украсено с характерна татуировка, свидетелстваща за наследството на починалия. Доста реалистична сцена за лов на елени е татуирана на дясното рамо на “воина”. На гърба на „лидера“ беше приложен много по -сложен модел. Учените все още не са успели да го дешифрират..

Но в Древна Гърция и Рим татуировката играе напълно противоположна роля. По този начин гърците „брандираха“ вражески шпиони, а в Рим маркираха роби и престъпници с татуировки. Скандалният император Калигула обичаше тази съмнителна шега: той щеше да си татуира граждани с безупречна репутация..

Интересен случай, свързан с татуирането, е описан от древногръцкия историк Херодот. Гистия от Суза искаше да призове владетеля на Милет Аристагор да се разбунтува срещу краля, но пътищата бяха пълни с кралски агенти – писмото можеше да бъде прихванато. Гистиае намери умен изход. Той обръсна косата на най -верния си роб и татуира съобщение на главата си. Когато косата на роба израснала, той отишъл в Милет и свободно предал на Аристагор писмо от своя господар..

Татуировката е била известна на много европейски племена – гали, британци, траки, германци. Славяните, за които тя имаше магическо значение и беше важна за култа към плодородието, също не останаха настрана. Чертежът е нанесен с глинен пинтадер – аналози на съвременните преси и печати.

Татуирането е било често срещано и в Древния Изток, например жените от японското племе айну прилагаха прости модели върху устните, бузите и клепачите. От тях беше лесно да се разбере дали е омъжена и колко деца има..

Не е напълно ясно дали японците са заимствали изкуството на татуиране от Китай, или то произхожда от островите самостоятелно, но в умението да се татуират (или „irezumi“) представителите на Страната на изгряващото слънце достигат истинско височини. Японските татуировки винаги се отличават с ярки цветове, целостта на композицията, дълбока символика. Интересното е, че гейшите, за да заобиколят забраната за показване на голо тяло, напълно го покриха с татуировка, оставяйки само лицето, дланите и краката. Японците дори са измислили специален вид женска татуировка – kakushi -boro, което в превод означава „скрита“. Те са си направили такава татуировка, като са втривали оризовия прах в порязванията по тялото и той се е появил само по тялото в състояние на вълнение или след къпане..

В Япония татуировката е използвана и като наказание. За първото нарушение на закона беше пробита хоризонтална линия на челото на престъпника, за второто – вертикална дъгообразна линия, пресичаща първата в средата, за третото престъпление, друга аркова линия беше огледална. Заедно тези редове образуват йероглифа „INU“, което означава „куче“. Същите марки бяха „присъдени“ на роби и военнопленници.