Новини

Татуировките с наночастици могат да помогнат за лечение на автоимунни заболявания

Изследователи от САЩ успяха да установят, че въглеродните наночастици са способни да потискат активността на клетките на имунната система. В този случай най -добрият резултат се постига, ако под кожата се инжектират наночастици, което води до нейното оцветяване. Следователно е възможно в близко бъдеще терапията на автоимунни заболявания да се състои в нанасяне на временни татуировки от наночастици върху кожата на пациентите..

Татуировките от наночастици ще помогнат при лечението на автоимунни заболявания - снимка

Татуировките от наночастици ще помогнат при лечението на автоимунни заболявания – снимка

Какво представляват автоимунните заболявания?

Доста широка група патологии, които се развиват по един механизъм, принадлежат към автоимунни заболявания. Клетките на имунната система започват да възприемат тъканите на тялото като чужди и да ги атакуват, което причинява развитието на хронични възпалителни процеси. Автоимунните заболявания включват множествена склероза, системен лупус еритематозус, ревматоиден артрит и много други..

Т-лимфоцитите играят ключова роля в развитието на болестта. Обикновено те унищожават клетки с чужд геном, като произвеждат активни кислородни съединения.

Доскоро лекарства, потискащи имунната система, се използваха за лечение на автоимунни заболявания. Това обаче води не само до изчезването на симптомите на заболяването: поради намаляване на имунитета при пациентите рискът от развитие на инфекциозни и онкологични заболявания се увеличава..

Наночастици срещу реактивни кислородни радикали

Доказано е, че въглеродните наночастици са способни да неутрализират реактивни кислородни радикали. В същото време те действат много по -ефективно от естествените антиоксиданти. За съжаление, когато въглеродните наночастици навлизат в тялото, те образуват съединения, които водят до смъртта на здрави клетки и тъкани..

Наскоро изследователи от САЩ са изолирали въглеродни нанокластери, които са показали висока ефективност като антиоксиданти, но не увреждат клетъчните структури на организмите. По време на експеримента веществото се инжектира под кожата на лабораторни плъхове, докато реакцията на имунната система на животните се контролира чрез наблюдение на образуването на антитела към полиетилен гликол.

Оказа се, че наночастиците имат способността да се абсорбират от далаковите Т-лимфоцити, докато не влизат в реакция с други клетки на имунната система. Освен това е установено, че нанокластерите са инертни към лимфоцитите, произвеждани в щитовидната жлеза..

Когато лекарството се прилага подкожно, действието му се удължава, което означава, че ефектът от терапията ще бъде по -дълъг, отколкото при интравенозни инжекции. Това означава, че в близко бъдеще татуировка от наночастици ще помогне при лечението на автоимунни заболявания, които дълго време се смятаха за нелечими..

Лечебни татуировки

В момента тече клинично изпитване на полученото лекарство. Учените предполагат, че новото лекарство ще се инжектира с помощта на игли, подобни на тези, използвани за татуиране. В същото време, на мястото, където се инжектира лекарството, ще бъде възможно да се направят модели, които самият пациент избира. Поради способността на въглеродните наночастици да оцветяват кожата, тази процедура ще облекчи психологическия дискомфорт и ще подобри психологическото състояние на хората, страдащи от автоимунни заболявания. В края на краищата пациентите не само ще се отърват от неприятните симптоми, но и ще станат собственици на модна татуировка..

Подготвено от: mariamihireva (Михирева Мария Сергеевна)