hírek

A titokzatos tetoválással rendelkező egyiptomi múmia megzavarta a tudósokat

Az egyik egyiptomi faluban, amelyet Deir el-Medina-nak hívnak, a modern régészeknek sikerült megtalálniuk egy nő holttestét, akinek testét gazdagon díszítették vallásos tetoválások. A leletet nyilvánosan jelentették be az antropológusok találkozóján Stanfordban.

A Nature magazin oldalain reprodukálta Anne Austin szavait a Stanford Egyetemről (USA), aki szerint a tetoválás azokban a napokban volt a legfájdalmasabb, és ahhoz, hogy több mint 30 tetoválást alkalmazzon, hihetetlen kínokat kell elviselnie. Ann csak egy magyarázatot talált erre a cselekedetre – a mély vallásosság és a testen lévő rajzok fontossága..

Egyiptomi múmia titokzatos tetoválásokkal megzavarta a tudósokat - 2. fotó

Egyiptomi múmia titokzatos tetoválásokkal megzavarta a tudósokat – 2. fotó

Érdemes megjegyezni, hogy a legrégebbi tetoválások egy részét véletlenül fedezték fel, a francia tudósok múmiák tanulmányozása során, amelyeket az i. E. 1300-1070 közötti időszakban temettek el. században fedezték fel a “Királyok völgyében”.

Milyen tetoválásai vannak egy múmiának, és mit jelentettek Egyiptom számára?

A nő testét, amelyet Annnak lehetősége volt megvizsgálni, szinte teljesen elpusztította az idő, és nem volt olyan könnyű tetoválást találni rajta. Ann furcsa sávokat vett észre a nyakán, amelyeket úgy döntött, hogy infravörös lámpával vizsgál. A kutatások megerősítették, hogy a vonalak egy tetoválás részét képezték, amelyet még életben a bőr alá alkalmaztak. Továbbá mintegy 30 tetoválásmintát találtak a nő testén különböző helyeken..

A múmia vállát páviánok rajzai díszítették, karjait tehén díszítette, az intim területen, a csípő közelében lótuszvirágok voltak..

Egyiptomi múmia titokzatos tetoválással – Rajzok:

A nyak, a váll és a nyak területén az “uajits” – “Hórusz szeme” különféle változatait alkalmazták. A “Hórusz szemével” készült rajzot talizmánként használták, és nemcsak a testre, hanem ékszerekre és háztartási cikkekre is alkalmazták..

Egyiptomi múmia titokzatos tetoválással megzavarta a tudósokat - 1. fotó

Egyiptomi múmia titokzatos tetoválással megzavarta a tudósokat – 1. fotó

A konferencián megjegyezték, hogy először találtak ilyen tetoválásokat, és lehetetlen biztosan megállapítani jelentésüket és ennek a nőnek a társadalomban betöltött szerepét..

Austin úgy véli, hogy ennek a nőnek a tetoválásai kizárólag a társadalmi helyzetéről beszélnek, a tudós azt sugallja, hogy a nő papnő volt.

A tudósok egy sor tanulmányt terveznek a 19. században talált múmiák tanulmányozására, hogy új tetoválásokat találjanak..