vijesti

Elektroničke tetovaže (2019)

Znanstvenici s Visokog inženjerskog fakulteta Sveučilišta Carnegie Mellon i Instituta za sustave i robotiku sa Sveučilišta Coimbra u Portugalu razvili su učinkovit način za elektroničko stvaranje robusnih, vrlo fleksibilnih elektroničkih tetovaža temeljenih na uporabi računalne tehnologije..

Elektroničke tetovaže (2019.) - Nadahnuće za računalnu tehnologiju - Fotografije

Elektroničke tetovaže (2019.) – činjenice

Jeftin proces uključuje trasiranje elektroprovodljive legure tekućeg metala na papir za tetoviranje pričvršćen na kožu. Ultra tanke tetovaže lako se nanose kao i dječje ukrasne tetovaže.

Ostali uređaji za tetoviranje pružaju posebno opremljenu sobu, zasebno mjesto, kao i poseban materijal za izradu slika tetovaža na ljudskoj koži..

Carmel Majidi, izvanredni profesor strojarstva i Mahmoud Tavakoli, direktor Laboratorija za softver i tiskanu mikroelektroniku Sveučilišta Coimbra, blisko su surađivali na razvoju metode za izravno ispisivanje rastezljivih elektroničkih kola. Novi način primjene elektroničkih tetovaža razvijen je u sklopu projekta Strechtonics, koji postoji u okviru Programa istraživanja poduzetništva Carnegie Mellon-Portugal koji financira Fond za tehnički razvoj (FCT) pod izravnim nadzorom profesorice Anibal Tras de Almeida.

Docent za strojarstvo Carmel Majidi raspravlja o elektroničkim tetovažama, koje su sklopovi nanočestica srebra tiskani na istom filmu s dječjim tetovažama. Elektroničke tetovaže, primijenjene novim načelima i tehnologijama, lako će pronaći svoju primjenu u mnogim područjima – od programa usmjerenih na zaštitu zdravlja, do industrije igara, kao osobnih elektroničkih uređaja za igre na sreću..

Prema Tavakoliju, ovaj izum elektroničke slike predstavlja napredak u tiskanoj elektronici. Rezultat rada uređaja predstavljen je u obliku inkjet ispisanih uzoraka srebrnih nanočestica, sinteriranih na sobnoj temperaturi djelovanjem slitine indijskog galija. Uklanjajući potrebu za visokim temperaturama, nova metoda sinteriranja usporediva je s upotrebom tankoslojnih podloga i podloga osjetljivih na toplinu.

Osim niskih troškova obrade i proizvodnje, elektroničke tetovaže imaju i mnoge druge prednosti i prednosti u usporedbi s metodama koje se danas koriste. Mehanička svojstva novih tetovaža podsjećaju na rad s laganim tkaninama. Lako se savijaju, presavijaju, podnose druge mehaničke utjecaje, uključujući istezanje, kojem je sklona ljudska koža (unutar 30%). Opcije modeliranja 3D slike postaju dostupne za izradu e-tetovaža.

Aplikacije za novu elektroničku tehnologiju ultra tankih tetovaža uključuju biomonitoring, softver za robotiku, meke zaslone i tiskanu elektroniku usmjerenu na 3D snimanje..

Vijest o pojavi nove tehnologije za elektroničko tetoviranje objavljena je u materijalima članka pod naslovom “Uporaba galija s elektroničkim djelovanjem na sobnoj temperaturi sa sinteriranjem nanočestica srebra za pokretni, inkjet tisak i u radu tankoslojnih elektronika”.

Gledaj video:

Pripremili: slobodni tekst (Denisova Natalya Alekseevna)