Tetovaža

Povijest drevnih indijskih tetovaža

Tetovaže u Indiji postoje od davnina kao znak društvenog statusa. No, pitanje koliko godina postoji ovaj običaj ostaje misterij. Od gorskih džungli sjeveroistočne Indije natopljenih kišom do suhih pustinja Ranna Katcha na krajnjem zapadu, tetovaže se nisu uvijek smatrale samo ukrasom ljudskog tijela; koristila su ih različita društva, različita društva u cijeloj zemlji.

Povijest drevnih indijskih tetovaža - informacije o značajkama i primjeri fotografija dizajna tetovaža

Povijest drevnih indijskih tetovaža – informacije o značajkama i primjeri fotografija dizajna tetovaža

Povijest drevnih indijskih tetovaža – zanimljive činjenice

Stotinama godina tradicija tetoviranja bila je cijenjena diljem Indije. Drevne pećinske crteže na prapovijesnim stijenama stanovnici plemena prenijeli su na vlastita tijela. Taj su proces nazvali “gudna” (“ukop igle” na hindskom) i označili tetovažu kao poseban dragocjeni ukras koji im nitko nije mogao oduzeti, čak i ako su izgubili sav svoj svjetovni imetak..

Tetovaže plemena Apatani

Većina indijanskih tetoviranih plemena živjela je u udaljenim područjima zemlje gdje je otmica žena suparničkih plemena bila uobičajena..

Na primjer, u plemenu Apatani djevojke su tetovirane kako bi bile neprivlačne suparničkim plemenima iz susjednih područja koja bi inače mogla oteti najljepše žene..

Postupak tetoviranja Apatani uključivao je upotrebu trnja za izrezivanje kože i čađe, koji su pomiješani sa životinjskom masnoćom kako bi se dobila duboka plava boja. Rane su tada inficirane kako bi tetovaže bile veće, tamnije i jasnije. Sedamdesetih godina prošlog stoljeća indijska je vlada zabranila postupak, ali praksa se zadržala na nekim netaknutim mjestima na sjeveroistoku..

Singho plemena Assam i Arunachala, Konyaki, Tod

Drugo pleme, Singho Assam i Arunachala, imalo je različita pravila za svaki rod. Udate žene tetovirale su se na obje noge od gležnjeva do koljena, a muškarci su tetovirali ruke. Neudanim djevojkama zabranjeno je nanošenje tetovaža.

Također među tetoviranim plemenima na sjeveroistoku bila su lovačka plemena Konyaki iz Nagalanda koja su tetovirala svoja lica kako bi ukazala na svoju vještinu u borbi. Tetovaže su također pomogle u uspostavljanju plemenskog identiteta u regiji, a također su omogućile identifikaciju tijela nakon smrti uslijed rata..

Slikanje tijela bilo je vrlo uobičajeno među ratobornim plemenima na sjeveroistoku (uključujući Noth i Wancho Arunachala) jer su tetovaže smatrali znakom snage, hrabrosti i tolerancije prema boli povezanoj s procesom tetoviranja..

Među plemenom Tod u južnoj Indiji ruke, tijelo i noge bile su tetovirane istim geometrijskim uzorcima koji su korišteni u njihovom vezenju..

Srednjoindijske tetovaže

Središnja Indija također ima dugu i barbarsku tradiciju tetoviranja. Dhanuke u Biharu vjeruju da tetovaže dezorijentiraju žene – to im pomaže da izbjegnu oči moćnih seksualnih predatora. Zbog prevladavanja purda među ženama iz nižih kasta, tetovaže su morale biti vidljive na izloženim dijelovima tijela kako bi upozorile na njihov inferiorni status..

S druge strane, pleme Munda u Jharkhandu, koje cijeni hrabrost, koristi body art za bilježenje povijesnih događaja. Munda je tri puta pobijedio Mongole, a kako bi proslavili te pobjede, stanovnici Munde i danas tetoviraju tri ravne okomite crte na čelu..

Gonde u središnjoj Indiji, jedno od najvećih plemena, tradicionalno su ostavile većinu svojih tijela bez tetovaža. Gola koža bila je prekrivena kanom (boja za tetoviranje).

Žene iz plemena Kutia Kond iz Orisse, nazvane “ljudi svijeta duhova”, ukrašavaju se prekrasnim geometrijskim tetovažama na licu; kaže se da ti identifikacijski znakovi osiguravaju da se prepoznaju kada uđu u duhovni svijet.

Plemena Santhala i Jharkhand imaju različite tetovaže za svaki spol, za različite dijelove tijela i za različite životne faze. Muškarci na podlakticama i zapešćima dobivaju tetovaže zvane shikkas, nazvane tako jer obično predstavljaju veličinu kovanica zvanih shikkas na Santhal dijalektu. Broj ovih tetovaža uvijek je različit, jer neparni brojevi znače život, a parni simboliziraju smrt u kozmologiji Santhala.

Cvjetni uzorci mukotrpno su ukrašeni na tijelima Santhalovih žena, uključujući i njihova lica. Vjeruje se da bolno iskustvo djevojčicu priprema za majčinstvo i daje joj snagu da se suoči s izazovima u životu. Na primjer, chati godai je tetovaža ispisana na grudima žene kada dosegne pubertet ili kada se uda. Po završetku tetovaža se ispire vodom sa sapunom kako bi se ohladila i smanjila bol.

Iako se body art stoljećima prakticira u mnogim indijskim zajednicama, tek su u posljednjih nekoliko desetljeća tetovaže postale modni trend među urbanom indijskom mladeži. Plemenske adaptacije popularnih dizajna poput zmaja, tigra i apstraktne umjetnosti dobivaju popularnost među mladima. Spomen tetovaže koje će obilježiti smrt voljenog ljubimca, vjerske tetovaže i tetovaže s imenom važne osobe također su vrlo popularne..

Tijekom stoljeća indijski body art pretrpio je velike promjene – od tetovaža u čast ljepote i tradicije, do tetovaža u čast mode i vjerovanja. U kombinaciji s kreativnošću i modom, tetovaže nam više ne govore samo o pripadnosti neke osobe teritoriju ili plemenu. U suvremenom svijetu postali su način izražavanja uvjerenja, sjećanja i faza ljudskog života..

Povijest drevnih indijskih tetovaža – primjeri fotografija od 22., 11. 2019 .:

drevna indijska tetovaža 22.11.2019 №024 -davna indijska tetovaža- drevna indijska tetovaža 22.11.2019 №002 -davna indijska tetovaža- drevna indijska tetovaža 22.11.2019 №003 -davna indijska tetovaža-

drevna indijska tetovaža 22.11.2019 №004 -davna indijska tetovaža- drevna indijska tetovaža 22.11.2019 №006 -davna indijska tetovaža- drevna indijska tetovaža 22.11.2019 №007 -davna indijska tetovaža-

drevna indijska tetovaža 22.11.2019 №008 -davna indijska tetovaža- drevna indijska tetovaža 22.11.2019 №009 -davna indijska tetovaža- drevna indijska tetovaža 22.11.2019 №010 -davna indijska tetovaža-

drevna indijska tetovaža 22.11.2019 №011 -davna indijska tetovaža- drevna indijska tetovaža 22.11.2019 №012 -davna indijska tetovaža- drevna indijska tetovaža 22.11.2019 №013 -davna indijska tetovaža-

drevna indijska tetovaža 22.11.2019 №014 -davna indijska tetovaža- drevna indijska tetovaža 22.11.2019 №015 -davna indijska tetovaža- drevna indijska tetovaža 22.11.2019 №016 -davna indijska tetovaža-

drevna indijska tetovaža 22.11.2019 №017 -davna indijska tetovaža- drevna indijska tetovaža 22.11.2019 №018 -davna indijska tetovaža- drevna indijska tetovaža 22.11.2019 №019 -davna indijska tetovaža-

drevna indijska tetovaža 22.11.2019 №020 -davna indijska tetovaža- drevna indijska tetovaža 22.11.2019 №021 -davna indijska tetovaža- drevna indijska tetovaža 22.11.2019 №022 -davna indijska tetovaža-

Gledaj video:

Pripremili: TEXT_EXP