Татуировка

Тайните на мотивирането на хората да променят тялото

От време на време в пресата се разпалват скандали, свързани с желанието на хората да променят телата си. Момчета в скъпи костюми и изпъкнали прегради осъждат онези, които решават да променят външния си вид по този начин. Промяната на формата на ушите, разрязването на езиците наполовина и дори простото пробиване в пъпа се наричат ​​варварство..

Понякога подобни скандали водят до факта, че властите в страната затварят работилници, които могат да имплантират предмети, наподобяващи рога под скалпа, да правят уши като елф.

Какво мотивира хората да се решат на такива процедури?

Тайните на мотивиране на хората за модификация на тялото - снимка 2

Специална субкултура

Някои хора преминават през процедури за промяна на тялото десетки пъти и имат над сто татуировки по телата си. За тях постоянната трансформация на външния им вид е начин на самоизразяване. Подобно на метода, използван от модни жени, които не могат да се откъснат от лъскавите списания.

Блогът на най -активните модификатори на тялото, където имат десетки хиляди фенове. И всички те споделят ценностите на автора, може би не всеки може да се реши на подобни експерименти..

Какво казват учените

Изследователите понякога наричат ​​прекомерната употреба на татуировки и други промени в тялото като телесна дисморфия или телесно дисморфично разстройство. Това психично разстройство се характеризира с мания за специфични части на тялото. Отхвърлянето им принуждава човек да прави безкрайни пластични операции или да маскира въображаеми недостатъци с татуировка..

Тайните на мотивирането на хората за промяна на тялото - Снимка 3

Но има много повече хора, които поръчват модификации на тялото или татуировки, отколкото хора с психични разстройства. Той отдавна е част от популярната култура..

Изследователи от университета в Гьотинген в Германия са установили, че тези хора имат 10 общи психологически причини за трансформация на тялото. Сред тях няколко варианта са любопитни..

  • Духовна промяна. Просвещение, бунт, бунт срещу обществото.
  • Увеличаване на праговете за болка, тъй като процедурите често се извършват без упойка.
  • Самоизразяване (показване на любов към изкуството, подчертаване на сексуалността).

Много модификатори на тялото откриват, че ходенето с иновации е привлекателно. Нещо повече, те показват презрение, недоверие, отхвърляне. Някои хора харесват този вид провокация. И промененото тяло ви позволява да не използвате специални бижута или тоалети за това. Всяка публична изява се превръща в малка сензация.

Тайните на мотивирането на хората за промяна на тялото - Снимка 4

Пълна противоположност

Мнението на учените, обществото и самите модификатори е разбираемо. Някои се възмущават, други търсят рационални причини, трети просто се забавляват. И какво казват самите работници на салони за татуировки??

Те твърдят, че при тях идват много повече обикновени, обикновени, незабележими граждани, отколкото изглеждат. Те могат да бъдат благочестиви майки на семейство, възрастни господа или мъже, които седят в сиви, неописуеми костюми в офиси от девет до пет..

Очевидно необходимостта да се живее в рамките на строги предписания изтощава душата на човека. И той е привлечен поне от някакъв протест. Дори и да не се вижда под прилични и плътни дрехи.

Как ще се развива индустрията

Скандалите в пресата не помагат да се разсъждава с хората. Все по-голям брой от тези, които искат да се опитат да си направят модерни рога или мини-крила под лопатките. Човешката фантазия не познава граници.

Тайните на мотивирането на хората за промяна на тялото - Снимка 5

Зашиването на предмети под кожата, изрязването на ушите, езиците, премахването на пъпа са мини операции от хирургичен тип. Те изискват предпазливост и спазване на мерките, предписани от лечебните заведения..

Депутатите, които не знаят как да спрат лудостта с модификациите, започнаха да мислят по други въпроси. Те настояват за компании, които имат лиценз да използват анестезия за извършване на малки операции в чисти помещения, за да направят модификацията..

Светът на модификаторите на тялото престава да бъде напълно подземен, черен, мрачен. Той се премества в сива зона, от която му се отваря път към общоприетите тенденции на масовата култура..

Подготвено от: иворонцова (Ирина Воронцова)