Tatovering

Kameleontatoveringer ændrer farve og kan hjælpe med at diagnosticere sygdom

Da et par turister faldt over Otzis mumie i Alperne i 1991, fandt de ubevidst et eksempel på de første tatoveringer i historien. Den 5.300-årige krop har 61 tatoveringer i form af lige linjer kradset på huden..

Kameleontatoveringer ændrer farve og kan hjælpe med at diagnosticere sygdom - foto 1

Kameleontatoveringer ændrer farve og kan hjælpe med at diagnosticere sygdom – fakta

Det, der overraskede Carson Bruns, en kemiker ved CU Boulder mere end alderen på disse tegninger, var materialet.

“De er ikke forskellige fra vores tatoveringer,” forklarede Bruns. “Min hjerne eksploderer med erkendelsen af, at vi stadig bruger den samme teknologi.”.

Bruns har også et par tatoveringer og er ivrig efter at gøre en forskel. Han og kandidatstuderende Jesse Butterfield udvikler en række “tech -tatoveringer”, der ikke bare ser kølige ud på huden – de skifter også farve som reaktion på forskellige kropssignaler. Indtil videre er tatoveringer, der kun vises i solen, og farvede tatoveringer, der forsvinder, når de bliver varme, i gang..

Disse tatoveringer har selvfølgelig kunstnerisk værdi, men Bruns vil også gøre dem nyttige. Han vil gøre disse tatoveringer til en kanal mellem en person og hans krop – de vil advare folk om varmen eller hjælpe med at diagnosticere uden dyre blodprøver..

Bruns talte om sine ideer lørdag den 1. december på TEDxMileHigh.

Kameleontatoveringer ændrer farve og kan hjælpe med at diagnosticere sygdom - foto 2

“Når du tænker på tatoveringer, føler du, at de bare er partikler af blæk under huden,” siger Bruns. “Og vores idé er, hvad nu hvis vi kan bruge nanoteknologi til at gøre disse partikler virkelig nyttige?”

Brugerdefinerede farver

Forsøg på at skabe tatoveringer som denne samler Bruns to passioner. Manden forsøger også at lære at kontrollere molekyler og skabe miniaturemekanismer..

Men den indfødte i Colorado er en sand kunstner i hjertet; han skaber det, han kalder “brugerdefinerede farvepaletter.” Han underviser i et farvekursus på ATLAS, fortæller om tegningens historie og kultur i det menneskelige samfund. Han tegnede endda en række billeder af totemdyr – der er både en bjørn og en giraf, mærkeligt nok, en bøffel – alt sammen i psykedeliske farver..

“Jeg kan godt lide malingskemi og farvekemi,” forklarede Bruns..

Hans tekniske tatoveringsprojekt kombinerer skøre farver med nanoteknologi i miniature plastikbolde. Bruns forklarede, at tatoveringen bliver på huden, fordi den forbliver i den interstitielle væske, der omgiver cellen, og dermed ikke ødelægger den..

For at gøre smarte blæk lige stabile lægger hans team farvestoffer i plastikmikrokapsler, der er flere gange bredden af ​​et menneskehår. Disse kapsler beskytter farvestofferne mod slid, men giver dig mulighed for at mærke og reagere på ændringer i kroppen. Og disse farvestoffer kan påføres huden med de samme nåle, som almindelige tatovører bruger..

Kameleontatoveringer ændrer farve og kan hjælpe med at diagnosticere sygdom - foto 3

Solfregner

Bruns synes, at denne tilgang er lovende. Han og Butterfield eksperimenterede for eksempel med at lave tekniske tatoveringer ved hjælp af kommercielt tilgængelige farvestoffer, der kun er synlige, når de udsættes for ultraviolette stråler. De såkaldte “solfregner” er nyttige for mennesker, der let brænder på.

“Hvis du lægger solcreme over denne tatovering, ville den forsvinde selv i solen,” sagde Bruns. “Når din solcreme slides, vises mønsteret igen og minder dig om at anvende det igen.”.

På lignende måde har teamet udviklet tatoveringer, der dukker op og forsvinder, når temperaturen ændrer sig – en teknologi, som Bruns siger, vil blive en slags indbygget termometer..

Kameleontatoveringer ændrer farve og kan hjælpe med at diagnosticere sygdom - foto 4

Han tilføjede også, at denne tilgang fungerer for næsten alle malinger. Så Bruns forsøger at tænke større. Han tænker på tatoveringer, der registrerer alkoholens indhold af blod – så man kan fortælle, at nogen er for fulde til at køre bil – eller tegningerne kan vise blodsukkerniveauet..

Bruns indrømmer, at det vil tage mindst et par år, før dette blæk rammer saloner. Hans kreationer skal gennemgå strenge sikkerhedskontroller, før de kan bruges af mennesker. Men der er en person, der allerede bruger en teknisk tatovering: Bruns.

Videnskabsmanden gav sig selv fregner – to blå prikker på underarmen. “Jeg ville se, om det fungerede,” sagde han..

Se videoen: