Tatovering

Dragon tatovering kan være den næste James Bond

Dragon tatovering kunne være den næste James Bond - foto 1

Pigen der blev fanget i edderkoppespindet – en skuffende post i den fascinerende Lisbeth Salander -franchise.

The Girl on the Web: A New Story of the Dragon Tattoo selv er en ret typisk thriller, taget som en del af en kanon tæt på James Bond. Filmen, tilpasset fra Millennium -serien af ​​den svenske forfatter Stig Larsson, blev fortsat posthumt af David Lagerkranz. Filmen er blevet en meget mere usædvanlig og interessant skabelse..

Næsten så længe 007 var i nærheden, var spørgsmålet om hvilken stjerne, der skulle arve “licensen til at dræbe” et spørgsmål om kontrovers. De seneste argumenter har været for en ikke-hvid Bond (Idris Elba har været en populær favorit i årevis) eller en kvinde, der gentager en superspion. Som karakter er Lisbeth Salander klar til opgaven. Hun er et hackergeni og en årvågen, “en pige der gør ondt på mænd, der mobber kvinder.”.

Selvom Lisbeth Salander er mindre en spion end et teknisk geni, bruger hun det samme værktøjskasse som Bond:

  • ingen hindring kan begrænse hende, uanset hvor hun går og hvad hun end gør;
  • hun har gadgets;
  • hun har en ven og kærlighedsinteresse igen og igen for at understrege, at på grund af tidligere traumer og tilsyneladende uovervindelighed er Lisbeth ikke lukket for menneskerne omkring hende;
  • hun står over for forbløffende skurke;
  • hendes gotiske punkstil er lige så markant som hendes smoking og Bond martini.

Selv de sportslige åbningskreditter for amerikanske film Dragon Tattoos kan ikke undgås ved sammenligning med 007.

Dragon tatovering kunne være den næste James Bond - foto 2

Der er også en vis parallelisme om, at rollen er større end skuespilleren. Becoming Bond (eller Salander) er et stjernet twist, men mere en franchise. Få andre franchiser, herunder de spirende komiske universer, kan prale af en sådan levetid, hvilket betyder, at film vil overleve, uanset hvem der er knyttet til dem..

Siden 2009 og over fem film har vi set tre Lisbeth Salanders:

  • Noomi Rapace, i den svenske trilogi;
  • Rooney Mara, i 2011 -tilpasningen af ​​David Fincher;
  • og nu Claire Foy, under ledelse af Fede Alvarez, baseret på en af ​​Lagercrantz’s bøger.

Som med enhver Bond er hver Salander forskellig i behov – hver skuespillerinde har forskellige fysiske kvaliteter – men Lisbeth Salander er stadig Lisbeth Salander. Foy’s funktioner er for eksempel i sagens natur blødere end Mara eller Rapace, hvilket gør hendes Salander mere sårbar og lidt mindre fysisk truende, men hun er utvivlsomt stadig den samme karakter..

Uden for denne ramme er forskellene mellem de to franchiser imidlertid slående. Salander har en åbenlyst aggression, som Bond ikke gør – selv i hårdere iterationer, som Daniel Craigs episoder, er 007 yndig.

Indtil for nylig blev Bond betragtet som en model for maskulinitet. Ideen om at hævne sig mod sine gerningsmænd og forhindre lignende overgreb fra andre er blevet mere populær ifølge den seneste rate af en anden Mad Max: Fury Road -franchise..

Dragon Tattoo -franchisen håbede på succes for en lignende ambition som Lisbeth om at blive en surrogat for den ideelle personlighed hos et kvindeligt publikum. Men The Girl on the Web’s afslutning er så skuffende, for i historien, hvor Lisbeth kontra hendes søster Camilla (Sylvia Hooks), er der ingen spillerum for kvindelige karakterer, ingen plads til beslutning eller empowerment. Deres problemer koger i sidste ende ned til følelser af upassende skyld for tidligere traumer..

På trods af disse mangler regner serien sig selv som et modstykke til James Bond, en af ​​de største og længst kørende franchiser nogensinde. Plus, i et miljø domineret af mandlige karakterer, er Dragon Tattoo fascinerende som en kvinde-fokuseret franchise..

Forberedt materiale: MADAM-MARY (Ermishina Maria Vasilievna)