Fotografija tetovaža

Japanska tetovaža. Fotografija. Umjetnost tetoviranja.

Nije pouzdano poznato kako je japanska tetovaža nastala. Neki znanstvenici vjeruju da se pojavio u Japanu u davna vremena i da je posuđen od susjednog plemena Ainu. Legenda kaže da su divne tetovaže vladara Japana, Jima, koji je živio 660.-585. Pr. e ,, nadahnuo kraljicu Senoyatataru da stvori pjesmu u njihovu čast. Prema drugoj, uobičajenijoj verziji, umjetnost tetoviranja došla je u Japan iz Kine u 5. stoljeću prije Krista. NS.

Japanske tetovaže mogu se podijeliti u tri vrste, koje se razlikuju po namjeni i tehnici nanošenja – irezumi, gaman i kakushi -boro..

Japanska tetovaža - primjeri na fotografiji

Japanska tetovaža – primjeri na fotografiji

Irezumi (jap. Ire – “ubrizgati”; zu -mi – “tinta”) pojavio se u 17. stoljeću i koristio se za kažnjavanje zločinaca. Godine 1720. prisilno tetoviranje službeno je zamijenjeno odsjecanjem nosa i ušiju. Irezumi je uboden zbog iznude, krivotvorenja i prijevare. Za svaki zločin okrivljenik je imao nacrtan crni prsten oko ruke ili mu je, kako je gore opisano, hijeroglif “INU” nabijen na čelo. Kazna tetovaža nije primijenjena na samuraje.

Japanska tetovaža kao opcija

Haman odgovara modernoj umjetničkoj tetovaži i imao je za cilj naglasiti dostojanstvo svog vlasnika – hrabrost, samokontrolu, izdržljivost. Govoreći o japanskim tetovažama danas, naravno, misle na gaman..

Ideju o stvaranju opsežnih tetovaža predložili su samuraji. “Prototip” takvih tetovaža bio je “jimbaori” – japanska vojna jakna bez rukava. Samuraji su svoje džinbaore ukrašavali uzorcima i slikama herojskog sadržaja. Često su likovi takvih skladbi bili bogovi, zmajevi, legendarni ratnici.

Tijekom stoljeća japansko tetoviranje nije pretrpjelo nikakve promjene. Tradicionalne slike (šarani, zmajevi, samuraji i neki mitski likovi) kopirane su učeničkom preciznošću. Međutim, u 17. stoljeću došlo je do kreativnog uzleta tetoviranja – japanska umjetnička tetovaža počela je predstavljati cijele slike s jedinom razlikom što nisu nacrtane na platnu, već na ljudskom tijelu. Bliska veza između tetoviranja i slikanja jednostavno je objašnjena: na razvoj japanske tetovaže uvelike je utjecao rad majstora ukiyoye gravira na drvetu..

Do kraja razdoblja Edo (1800-1860) tetoviranje je postalo rašireno. Ako je ranije umjetnička tetovaža bila privilegija više klase, sada je svaki radnik i obrtnik imao tetovažu. Za vatrogasce je tetovaža čak postala i neka vrsta uniforme. Činjenica je da su radili, u pravilu, goli, a svoju golotinju “prekrivali” tetovažama. Cijelo tijelo bilo je prekriveno crtežima, osim lica, ruke ispod lakta i noge ispod koljena..

Meiji doba (1868.-1912.) Donijelo je najstrožu zabranu tetoviranja. Međutim, umjetnost tetoviranja nije nestala, nastavljajući postojati u polulegalnom položaju. Jakuze, pripadnici japanske mafije, za koje je tetovaža cijelog tijela postala nešto poput rituala inicijacije, pribjegli su uslugama tetovaža..

Heiseijevo doba (od 1989. do danas) popraćeno je eksplozijom popularnosti ove drevne umjetnosti, posebno među mladima. Međutim, konzervativni Japanci i dalje su oprezni prema potkožnom slikanju. No, na Zapadu je japanski stil tetovaže jedan od najmodernijih.

Japansku tetovažu lako je prepoznati po karakterističnim značajkama. Prije svega, vrlo je opsežan – uzorak pokriva cijeli trup, ruke do lakta i noge do sredine bedra. Za primjenu takvog umjetničkog djela potrebno je više od godinu dana. Postupak je prilično bolan, pogotovo jer pravi majstori japanskog tetoviranja do danas odbijaju koristiti električne strojeve za tetoviranje i rade na starinski način, ručno. Usput, imajte na umu da koža prekrivena tetovažom gubi sposobnost znojenja, što znači da će vaše tijelo imati problema s termoregulacijom. Međutim, mačke se znoje samo jastučićima šapa – i ništa, sasvim sretno.

Japansku tetovažu odlikuje jasan odabir vodećih motiva. Mali motivi ispunjavaju preostali prostor kože i mogu se ponoviti.

Nacrtani su elementi slike.

Bogatstvo i raznolikost boja karakteristični su za japansku tetovažu. Crni, crveni, brončani, zeleni, žuti pigmenti stvaraju svijetlu sliku koja se čini stvarnom, živom.

Japanski umjetnici tetovaža stručnjaci su za anatomiju ljudskog tijela. Mogu primijeniti tetovaže na takav način da se pri naprezanju mišića stvara iluzija kretanja. Osim toga, ne koriste bradavice i pupak za izražavanje ironije ili seksualnosti, kao što je to slučaj u europskoj tradiciji, ti dijelovi tijela postaju dio crteža. Na primjer, bradavice mogu postati zmajeve oči..

Japanske tetovaže prikazuju mitološke i vjerske likove, samuraje, gejše, kao i predstavnike flore i faune koji imaju posebno simboličko značenje u japanskoj kulturi. Na primjer, ovo je cvijet careva – krizantema; simbol bogatstva i uspjeha – božur; javorov list, po simboličkom sadržaju sličan europskoj ruži; zmaj, personificirajući moć i snagu, spoj vatre i vode; šaran kao utjelovljenje hrabrosti, herojstva, hrabrosti; neustrašivi tigar i neki drugi.

Ljudska lica u japanskim tetovažama uvijek su prikazana u tri četvrtine..

Tehnika nanošenja japanske tetovaže vrlo je složena i sastoji se od pet faza. Umjetnik tetovaža koji poštuje sebe radi samo s bambusovim štapićima na koje su pričvršćene igle. Za nanošenje konture uzorka upotrijebite od 1 do 4 igle, a za popunjavanje elemenata uzorka – snop od 30 igala.

Na prvoj sesiji, skica buduće tetovaže nanosi se na kožu tintom ili posebnom bojom – ova faza naziva se “suji”.

U drugoj fazi, debela crna maskara se ubrizgava pod kožu duž obrisa skice. Alat je štapić od bambusa s 1-4 igle.

U trećoj fazi koža se ubode snopom od 30 igala. Dakle, površina slike dobiva željenu boju..

Četvrti korak je plitko uboditi velike komade tetovaže. Igle se laganim udarcima zabijaju pod kožu, a zatim utiskuju u tijelo.

U završnoj (petoj) fazi crtežu se daju nijanse.

Nakon svake seanse klijent se mora okupati u skladu s pravilima, ali pijenje alkohola strogo je zabranjeno jer u kombinaciji s ubadanjem kože može dovesti do otrovanja tijela.

Zapitajte se: Jeste li spremni podvrgnuti se dugotrajnom i bolnom japanskom postupku tetoviranja? Ako je tako, možete biti sigurni da će rezultat premašiti vaša najfantastičnija očekivanja..

Fotografija japanskih tetovaža od 01.08.2015

Možete gledati:

Vrijednost japanske tetovaže

SKITKE ZA JAPANSKE TETOVIJE